Iyengar jóga alapozó

Debrecen, Komlóssy 54. Belső Csend Jóga

2017.02.25. 11:00

Mi az IYENGAR jóga Alapozó képzés célja?

Célunk, hogy az ország különböző pontjaira is elérjen az IYENGAR metódus és a gyakorlók megismerjék a pontos, precíz és intelligens ászana és pránájámagyakorlás lehetőségeit. Az 1 éves Alapozó képzés alatt a gyakorlók egy komplex, átfogóképet kapnak a stabil és precíz ászana, ill. az alapvető pránájáma gyakorlás terén. A program célja a rendszeres otthoni gyakorlás kialakítása és az esetleges későbbi IYENGAR jóga oktatóképzésre való felkészítés.

Mi az az IYENGAR jóga? Ki volt B.K.S. Iyengar?

B.K. S. Iyengar 1918-ban született Bellurban egy szegény család sarjaként. A szegénység betegségekkel (malária, tífusz, TBC) karöltve nyomta rá bélyegét fiatal éveire. Krishnamacsárjával való találkozása indította el a jóga útján, s előbb a Guruja útmutatásait követve tanult, majd egy teljesen komplett saját rendszert – IYENGAR JÓGA – fejlesztett ki évtizedek alatt. Betegségeiből kigyógyulva, testét laboratóriumként használva saját tapasztalatain keresztül tökéletesítette éleslátását, bölcsességét. Nyugatra érkezése után keresők ezreinek adott lehetőséget az önmegismerés terén világszerte. Iskolák százai fémjelzik metódusa letisztultságát, sziklaszilárd alapjait. Oktatóképzési rendszere egyedülálló a világon. A három éves képzés magas szinten képzett tanárokat nevel, akik felelősségteljesen és biztonságosan vezetik a gyakorlókat. Az Iyengar jóga a test egyvonalúságára fókuszálva használ eszközöket (pl.: heveder, fatégla, kötél, pléd, stb.), hogy egyénre szabva a leginkább megközelítse a tökéletes pózt. Guruji 90 éves kora után is még napi három óra ászana- és egy óra pránájáma gyakorlást folytatott. 2014. augusztus 20-án hagyta el testét, de a tradíció melyet teremtett, lánya Geeta, fia Prashant és unokája Abhijata által tovább él. A jóga több mint csupán testi munkálkodás. A jóga egyszerre sejtszintű, mentális, értelmi és spirituális – az egész emberi lényt magában foglalja. Ha az utazás részese akarsz lenni a bőr felszínétől a lélek mélységéig vezető úton, akkor itt a helyed.

Mi miért választottuk ezt az irányzatot?

Szinte mindnyájunkra jellemző, hogy az első IYENGAR jóga óra után tudtuk, ez az, amit kerestünk, még akkor is, ha esetleg tudatosan mégsem kerestünk semmit. De legbelül mégis felsejlett az igény a csendre, a belső kiegyensúlyozottságra, a forráshoz való tudatos kapcsolódásra, ahol akkor is béke van, amikor a felszínen esetleg összedőlt minden. Minket nagyon megfogott az, hogy mindenre van válasz: MIT érdemes gyakorolni, MIÉRT csináljuk pont ezt vagy azt és mindezt HOGYAN.

Te miért válaszd?

Ha Téged is érdekelnek a válaszok, akkor tarts velünk! A sok-sok év alatt összegyűjtött saját tapasztalat és a folyamatos továbbképzésünk segítségével igyekszünk mindenkinek útmutatást nyújtani, hogy merre van a tovább, hogyan aknázd ki a lehetőségeidet úgy, hogy közben biztonságban maradj.

Kiket várunk?

Ø  Egyrészt teljesen kezdőket, akik szeretnének lépni az életükben az egészség, a teljesség felé.

Ø  Másrészt olyanokat, akik már jógáznak egy ideje és szívesen vesznek útmutatást a haladás irányába.

Ø  Jógaoktatókat, akik nyitottak a továbbfejlődés lehetőségére.

Ø  FONTOS tudnunk arról, ha bármilyen sérülésed lenne, ami befolyásolja a gyakorlásod vagy bármilyen gyógyszeres kezelés alatt állsz, ezekről feltétlenül tájékoztass bennünket.

Az Alapozó képzés szervezői:

Répássy Erika (Amrita Jógaközpont), Trapp László és Vida Katalin (Antaranga Jógaközpont), Bartsch Gabriella (Darshan Jóga Stúdió)

Az Alapozó képzés patrónusa: Magyar Iyengar Jóga Szövetség

Tanári kar (nemzetközi oklevéllel rendelkező IYENGAR jóga oktatók):

  • Répássy Erika (mindenhol egy alkalom)
  • Trapp László (Kaposvár és mindenhol egy alkalom)
  • Ábrahám Ildikó (Győr)
  • Bartsch Gabriella (Pécs)
  • Tolner Mária (Szeged)
  • Bodolai Móni (Debrecen)
  • Drimál István (Debrecen)
  • Veres Mónika (vegyesen)

Az Alapozó képzés időtartama:

9 hétvége (2017. január-december), az első hétvége bemutató jellegű, minimum 12 fő előzetes regisztrációja esetén kerül megtartásra, ezt követően az Alapozó képzés minimum 15 fő jelentkezése és befizetése esetén indul. A foglalkozás havi egy szombaton lesz 2×120 perces órák keretén belül 11:00-13:00 és 15:00-17:00 között.

Az Alapozó képzés díja:

Az első alkalom részvételi díja 6000 Ft/fő, mely előre fizetendő.

A további 8 alkalom díja: 66.000 Ft/fő, melynek befizetése 1 összegben történik, melynek határideje: 2017. február 15.

A befizetett összeg nem visszatéríthető – kivételt képez a jelentkezést követően esetleg felmerülő súlyos egészségi állapot kialakulása, baleset, kórházi kezelés, stb.

Helyszín:

Belső Csend Jógastúdió Debrecen, Komlóssy út 54.(yogadebrecen.hu)

Felszereltség, jógaeszközök:

Mivel az IYENGAR metódus alkalmanként jógaeszközöket használ, ezek beszerzése a tanítványok feladata. Adott helyszínen a stúdió is rendelkezhet alapvető eszközökkel. Az eszközök beszerzése a rendszeres otthoni gyakorlás feltétele is. Eszközök vásárlása lehetséges a szervezőktől is. A tanfolyam alap eszköz igénye: csúszásmentes jógamatrac, 3 takaró, 2 jógatégla, 2 jógaheveder. Az első alkalomra elegendő a jógamatrac és a takarók.

Regisztráció:                         Magyar Iyengar Jóga Szövetség

Az alkalmakra lehet egy-egy alkalommal is csatlakozni!

 

További események